הצעות לשיפור התחבורה הבטיחות והתיור ביהודה ושומרון
- התקנת מערכות ניטור נהיגה (איכון) עם חיישני תאונה שכבר קרתה[1] שיתקשרו אוטומטית למוקד בקרה אזורי באיו"ש שיישלחו את כוחות ההצלה (רפואה וביטחון) במידיות עם פרטי המיקום המדויקים של אירוע התאונה או הפח"ע-טרור:
- הקמת שני מוקדי הצלה באיו"ש[2] (מוצע אחד ליהודה ואחד לשומרון), שיעבדו במשותף ובסנכרון עם כל כוחות ההצלה האזרחיים וביטחוניים, ויקבלו את התרעות על תאונות ופיגועי טרור מחיישני תאונה ושל קריאות הצלה של לחצני מצוקה ברכבים וקריאות מטלפונים. אפשר שמוקד בקרה זה יהיה אוטומטי ממוחשב בלתי מאויש (ללא שיחות קוליות, וכך לא צריך שני מוקדים).
- מחשוב של המרת איתור נתוני GPS ו-SMG של מיקום התאונה, והעברתם בהודעה אוטומטית ומיידית למכשירי הניווט והפיקוח של כל הגורמים הרלוונטיים בו זמנית (כך שהגעת כוחות ההצלה והביטחון תתבצע במהירות וללא טעויות ניווט בגלל הסברים לא ברורים/מדויקים של המדווחים על מיקום התאונה). אפשר שהמוקד האנושי יבדוק את המיקום וייתן את הערותיו והכוונותיו הנוספות.
- עידוד תקציב לרכבים על התקנת רכבי תושבי איו"ש לכל סוגי חיישני התאונה הרלוונטיים[3] (מומלץ כמה שיותר), כדי לחסות כמה שיותר סוגי פיגועים וסיווג סוג התאונה/הפיגוע בזמן אמת, ופיתוח מואץ של חיישן ניפוץ זכוכית.
- התקנת לחצן מצוקה ברכב, שבאמצעותו יוכלו תושבי איו"ש לקרוא לכוחות ההצלה באופן ידני (אם למשל הם צופים פיגוע לידם ורכבם לא נפגע). כדאי לקשר את כל אפליקציות החירום של טלפונים למוקד זה.
- יודגש כאמור, שחיישנים אלו יסייעו רבות גם בטיפול הביטחוני לזמן אמת בתפיסת ומעקב מפגעי טרור באיו"ש.
- חלק ממערכות אלו משדרות וקולטות גם אם אין קליטה סלולרית רגילה (דרוש בדיקה אם ניתן להתקשר כאשר אין קליטה למספר 911 (גם 112) שמגיע ל׳מוקד חירום׳ שפועל 24/7?).
- בניית תחנת הסעה (טרמפיאדות) בתוך היישובים היהודים בסמוך לשערי הכניסה/יציאה:
- תחנה הסעה זו תשמש תחילה את כל מי שיוצא מהיישוב באופן שהנהג יראה את הממתינים ויוכל לאוספם.
- אך המטרה שתחנת הסעה זו תהיה אפילו יותר מתחנת הסעה שהיתה ממוקמת על הכביש הראשי (החשוף לטרוריסטים), ולכן מוצע להקים מערכת צגי מידע זולה ופשוטה, שבה יהיה מסך אלקטרוני גדול על הכביש הראשי ובו הודעות על כמות הממתינים לכל כיוון או יישוב, כך שהנהגים (בין היוצאים מהיישוב ובין הנוסעים על הכביש הראשי) יוכלו לדעת אם יש ממתינים רלוונטים לנסיעה שלהם, וכך להיכנס לתחנה זו מבלי סתם לעצור כדי לבדוק ולשאול אם הממתינים צריכים טרמפ לאותו כיוון (ולעיתים נהגים מעוניינים באיסוף טרמפיסטים אך מוותרים כי סבורים שהממתינים אינם ממתינים לאותו כיוון או שיהיו יותר מדי ממתינים שימלאו להם את המכונית).
- מערכת זו תוכל גם להיות מקושרת עם סטטיסטיקה של התחבורה הציבורית – ולהתאים את שעות ותדירות התחבורה הציבורית, כמו גם אפליקציות פרטיות (וראוי לקדם נהיגה שיתופית כמו 'אובר' לפחות תחילה ביהודה ושומרון – ראו להלן).
- אישור תחבורה שיתופית/נסיעה משותפת (קַארפּוּל) ביהודה ושומרון:
- יש לדרוש מהממשלה שתאשר תחבורה שיתופית/נסיעה משותפת (קַארפּוּל) ביהודה ושומרון כמו 'אובר' לפחות תחילה ביהודה ושומרון.[4]
- עם זאת, יש לבדוק ולפקח שהנהגים בה יהיו יהודים אמינים ללא עבר פלילי וכמובן לא מסייע טרור אפילו בפוטנציה.
- - פתיחת מסלול של 'תגלית' וחברות נוספות שעושות טיול שלפחות חציו באיו"ש עם באוטובוסים ממוגנים:
- על משרד התיירות ותקציבים ציבוריים רלוונטיים לאשר תקציבים לסיורים תיירותיים באוטובוסים ממוגנים של 'תגלית' ופרויקטים דומים גם ביהודה ושמרון.
- ככל שיש צורך במאבטח ותנאי אבטחה שונים, עדיין ניתן להקל בהגעה ליישובים יהודים ולסיורים בעלי בטיחות גבוהה, כמו:
- - אישורי צה"ל לסיור קבועים באתרי סיור מאובטחים:
- הקמת מאגר (לארגון 'עמיתים לטיולים' יש כבר כזה, וכמובן לבתי ספר שדה) של מסלולי סיור שמודיעין חטמ"ר חטיבת צה"ל אישרה ומאשרת שרמת הסיכון שם נמוכה, לצד תצפית חיה-אונליין של מערכת מצלמות/לווין וכדומה, כך שאלו יוכרו שמסלולי תיור בטיחותיים, כך שיתרבו כמותם ובשיטות אחרות. השאיפה שעם הזמן, סביב אתרים כאלו יתפתח נגישות תחבורה ותחנות הסעה בטיחותיות, ומערך אבטחה קבוע ובטיחותי. ותחילה אפשר לקבוע יום בשבוע לכל אתר חשוב שבו תהיה הסעה ממגונת ואבטחה צבאית, כך שהציבור שמשתמש בתחבורה ציבורית יוכל לדעת שבכל יום יכול ובטיחותי לו להגיע לאתר תיירות שונה באיו"ש.
- התקנת שיריון לשמשות הרכב:
- עידוד תקציב להתקנות חינם של שיריון חלונות לרכבי תושבי איו"ש היהודים[5] גם נגד ירי (נגד אבנים כבר יש).
- התקנת חלונות ממוגנים, כגון של חברת: uvsun.co.il http://www.inn.co.il/News/News.aspx/316330
- אפשור לרכבים ישראלים להחליף את צבע לוחית הרישוי של רכבם לדומה לפלסטינאית ירוקה, כדי שיימנעו הפלסטינאים לירות עליהם.
- יש לבדוק אפשרות זו ולקדמה בהתאם.
- שיטוח שטח של 300 מ' מכל צד/שפה של כביש, ובניית גדרות/חומות, כך שלא תשתקף כלל סכנת זריקת אבנים בקט"ב או ירי.
- למעבר על שיפור תחבורה כללית, לחץ כאן.
- לקריאת הצעה זו לקידום הענקת חיישני תאונה ומצוקה לתושבי איו"ש שמעודכנת באתר:
[1] לדאבון רב, נכשלנו במאמצים להגיע לשקט כתוצאה משלום או התרעה, ופיגועי הטרור עדיין ממשיכים - ובעיקר באיו"ש. למרות שכמובן שהמאמצים ימשיכו במגוון מישורים, מוצע להלן ייעול טכני שקיים טכנולוגית ונשאר רק לעודדו תקציבית להתקנה ברכבים ולמסדו עם מערכת מוקד הצלה, ובכך נשיג שיפור של הגעת כוחות ההצלה לסיוע לנפגעים בדקות הקריטיות למצבם הרפואי, שמא יוחמר מצבם עד להצלת חייהם כפשוטו, וכן בשיפור זמני הגעת כוחות הביטחון למיקום הפיגוע במדויק ויותר מהר עם מידע על סוג האירוע.
בשנים האחרונות התפתחו חיישני תאונה ברכבים החדשים או במערכות המולטימדיה המותקנות ברכבים או רק בהתקנת חיישנים (אפשר גם ברכבים ישנים), בעיקר כאלו שמתקשרים (ע"י כרטיס סים שמותקן בם) למוקד הצלה כלשהוא ובו דיווח אוטומטי של התאונה לפי סוג החיישן שמתריע, וכן מיקום הרכב לפי שמותקן בו גם חיישן גיפיאס – GPS. בנוסף, קיימות חברות פרטיות שמציעות שירותים כאלו ונוספים, כגון 'איתוראן' ו'כפתור' (הקישור מנתב להסבר של החברה).
היות ותושבי איו"ש היהודים נתונים לסכנת חיים ממשית ואיומה של סקילה באבנים בקת"ב או ירי על רכביהם (והעובדה הפשוטה והמצערת היא שרבים מתושבי המדינה מפחדים לנסוע בכבישי איו"ש ולא באים לטיולים ותיירות באיו"ש, מעידה על המציאות העגומה), המעט שנוכל בכל זאת להואיל לחייהם בדקות הקריטיות שאם חס וחלילה יתקלו שוב בפיגועים מעין אלו, הוא לאפשר להם סיוע מיידי ככל שניתן.
לצד זה, קיומם של דיווחים אלו בזמן אמת עם מיקום מדויק עוזר לכוחות הביטחון לאתר המחבלים, ובכך גם לשפר את סיכול הטרור הממוקד, בניגוד לפתרונות שהם כנגד אוכלוסייה רחבה (ועל כך יש ביקורת עולמית רבה).
יש לציין, שהתקשרות אוטומטית למוקד הצלה הינה חיונית במיוחד באיו"ש, היות וקליטת הסלולר באיו"ש הינה חלקית ומשתנה בין חברות סלולר, ועלול לקרות מצב שקשה שגם אם נפגעים או עוברי אורח שמנסים להתקשר למוקד הצלה בזמן אמת, יימצאו את עצמם באזור שאין בו קליטת סלולר.
[2] מוקדים כאלו עשויים להוות שיפור ניכר ורב תחומי לניהול איו"ש, ושירות לתחום זה הינו חלק קטן יחסית.
[3] חיישני תאונה בסיסיים: פגיעה בשמשות ברכב, פתיחת כריות האוויר, פגיעה במרכב הרכב, שחרור נעילת חגורת ההצלה ועוד.
[4] אמנם יש להן כמה חסרונות, רובן אינן רלוונטיות לאיו"ש: https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001296427
[5] נוהל והנחיות למימון מיגון רכב נגד אבנים (מס' 2/2014) http://myesha.org.il/?CategoryID=372
כניסות: 3027