תוכן

א.    הגדלת ההנחה לרכיבי הבטיחות, במיוחד בהשוואה להנחה על רמת הזיהום ברכבים - שגבוהה הרבה יותר  1

ב.        עידוד מס נוסף לפי התקינה האירופאית: 1

ג.         מערכת דיווח עבירות תנועה לפי דיוור אלקטרוני לפי מספרי הרישוי של הרכבים: 2

ד.        מערכת תאורת הבהוב אזהרה כאשר אדם ממתין לחציית מעבר חצייה לא מרומזר: 2

ה.        חיישן תאונה שמחובר לטלפון שמחובר ברכב, ומחייג למרכזי הצלה: 2

ו.         עידוד התקנה מקומית של מראות רחבות לזיהוי כלי רכב בשטח מת. 3

א.   הגדלת ההנחה לרכיבי הבטיחות, במיוחד בהשוואה להנחה על רמת הזיהום ברכבים - שגבוהה הרבה יותר

  1. בעוד משרד התחבורה קבע מס קנייה נמוך ביותר של 10% לרכב חשמלי (ומיסוי גבוה יותר בהתאמה להיברידי ופלאג-אין), לעומת זאת, מקסימום ההנחה לרכב הבטיחותי ביותר, הוא עדיין בגובה מקסימום מס הקנייה - 83%, וההנחה המקסימאלית לרכב הבטיחותי ביותר היא עד 2,400 ₪ בלבד (לפי רמת רכיבי בטיחותו עד לדרגה 8). זהו פער עצום. מבלי לזלזל בזיהום האוויר, רכיבי הבטיחות האקטיביים החדשים מוכחים שוב ושוב כמצמצמי תאונות דרכים וחומרתם, כך שהיחס ביניהם צריך להיות הפוך. בנוסף, עלות אגרת הרישוי של רכבים חשמליים היא כרבע מהרכבים אחרים, וכאן אין שום הטבה לרכב בטיחותי.
  2. מוצע שההצעה (להנחה במס קנייה של רכבים בטיחותיים לפי מדרגם) תחול לרכבים זולים עד לגובה מחירי רכבים משפחתיים (במדרג), כך שרכבים יוקרתיים לא יהנו מהנחות אלו, דבר שגם יחסוך כסף רב למדינה, מה גם לרוב רכבי יוקרה כוללים רכיבי בטיחות גבוהים יותר, ולא זקוקים להנחות וסבסוד המדינה.
  3. יש לציין כי חלק מדגמי המכוניות מובאים לארץ, מסירים חלק ממפרט הבטיחות שלהם, כיוון שלא משתלם ליבואני הרכב להשקיע ברכב מפרט בטיחות מלא, במדינה שאין בה די עידוד לכך (ולדיאבון גם המודעות לכך נמוכה).

ב.    עידוד מס נוסף לפי התקינה האירופאית:

  1. משרד התחבורה קובע לפני כל שנה אזרחית את מבנה ההנחה לרכיבי הבטיחות (כאמור למקסימום של 2,400 ₪), אך בתקינה האירופאית EuroNCAP יש 3 ציונים של רמת הבטיחות, שנבדקים בתאונות דרכים יזומות (עם בובות), מה שאין כלל בארץ, ולכן מוצע להוסיף סל הנחה של בטיחות לרכבים לפי קביעות אלו של התקינה האירופאית.
  2. גם כאן, מוצע שההצעה תחול לרכבים זולים עד למחירי רכבים משפחתיים (במדרג), כך שרכבים יוקרתיים לא יהנו מהנחות אלו, דבר שגם יחסוך כסף רב למדינה, מה גם לרוב רכבי יוקרה כוללים רכיבי בטיחות גבוהים יותר.

ג.     מערכת דיווח עבירות תנועה לפי דיוור אלקטרוני לפי מספרי הרישוי של הרכבים:

  1. ישנם נהגים רבים שרואים תקלות שונות ברכבים, כגון פנס שאינו עובד, חוסר אוויר בגלגל, וכן עבירות תנועה חמורות. לרוב דיווח כזה למשטרת התנועה או משרד התחבורה לא יביא להתערבותם.
  2. מוצע שאם נהג שמבחין בבעיה - יוכל לשלוח הודעה ישירה לבעלי הרכב עם התקלה, הרי שזה יוכל לפחות להיות מודע לתקלתו.
  3. משכך מוצע מערכת דיוור אנונימית, שבה כל אדם יוכל לשלוח פנייה לכל בעל רכב, וזאת אך ורק לפי מספר הרישוי של אותו רכב (שזה יגיע אליו במסרון ו/או דוא"ל). בעל הרכב שיקבל את ההודעה אינו מחויב לקבל את המלצת הפונה, אך כאמור, לפחות יהיה מודע לה, וההנחה שרבים ישמחו להתעדכן בבעיה ברכבם, ורבים יתקנוה.
  4. אפשר שבמערכת יועבר דיווח למשרד התחבורה, כאשר רכב שנשלחו אליו X פניות באותו שבוע, משרד התחבורה יפתח את הדיווחים אליו ויבדוק אם ובמה הוא לוקה.

ד.    מערכת תאורת הבהוב אזהרה כאשר אדם ממתין לחציית מעבר חצייה לא מרומזר:

  1. ישנם מערכות שונות להעלאת הזיהוי והבטיחות במעברי חצייה, וזו נראית לי בטיחותית במיוחד, אם כי אינה זולה (אך מספיק שתחסוך אפילו תאונה אחת). לפיכך מוצע להתקינה בכמה שיותר מעברי חצייה לא מרומזרים.
  2. בנוסף מוצע, יש יוצב שילוט סמוך לתמרור אזהרה להולכי הרגל הממתינים לרמזור ירוק במעבר חצייה, ובו יצוין: "אל תתפרץ לכביש ברמזור אדום - שמא תטעה ממתינים אחרים". מלבד צמצום הסכנה בזכות שלט זה, הוא גם מועיל בחינוך החוצים באדום והנגררים אחריהם.

ה.   חיישן תאונה שמחובר לטלפון שמחובר ברכב, ומחייג למרכזי הצלה:

  1. מערכת נוספת להצלת חיים ומזעור פציעות היא ניטור נהיגה עם חיישני תאונה[1] שיתקשרו/ימסרו אוטומטית למוקד בקרה אזורי/כוחות ההצלה(רפואה וביטחון)/בני משפחה עם פרטי המיקום/איכון המדויקים של התאונה. עידוד מיסוי של מערכות אלו ישפר את הגעת כוחות ההצלה, שכל שנייה להגעתם קריטית לחיי ובריאות הנפגעים.
  2. כמו כן, עידוד מס חלקי על הוספת כפתור מצוקה sos עם חיישן תאונה שמחובר לאותו סים של המולטימדיה (או לפלאפון דרך בלוטוט) שמחייג לאנשי קשר שתוכנתו בו.
    • ראוי לקדם גם אישור חוקי לזיהוי מיקום שיחות טלפון של כל המתקשר למוקדי ההצלה.

ו.      עידוד התקנה מקומית של מראות רחבות לזיהוי כלי רכב בשטח מת

  1. מומלץ לקדם עידוד מיסוי על מערכות שונות של לזיהוי כלי רכב בשטח מת, כגון אור אדום שנדלק במראה או במסך המרכזי של לוח השעונים, ויותר על צפצוף המזהיר מכך.
  2. עוד אפשרות היא עידוד מראות למראות רחבות ופנורמיות יותר, המאפשרות ראייה יותר צידית של רכבים.

  בכבוד רב,  אתר חוק וצדק

למאמר מתעדכן זה באתר ראו כאן[2]

 

[1] נשיג שיפור של הגעת כוחות ההצלה לסיוע לנפגעים בדקות הקריטיות למצבם הרפואי, שמא יוחמר מצבם עד להצלת חייהם כפשוטו, וכן בשיפור זמני הגעת כוחות הביטחון למיקום הפיגוע במדויק ויותר מהר עם מידע על סוג האירוע.

בשנים האחרונות התפתחו חיישני תאונה ברכבים החדשים או במערכות המולטימדיה המותקנות ברכבים או רק בהתקנת חיישנים (אפשר גם ברכבים ישנים), בעיקר כאלו שמתקשרים (ע"י כרטיס סים שמותקן בם) למוקד הצלה כלשהוא ובו דיווח אוטומטי של התאונה לפי סוג החיישן שמתריע, וכן מיקום הרכב לפי שמותקן בו גם חיישן גיפיאס – GPS. בנוסף, קיימות חברות פרטיות שמציעות שירותים כאלו ונוספים, כגון 'איתוראן' ו'כפתור' (הקישור מנתב להסבר של החברה).

[2] http://bills.tsedek.com/public-transportation/108-%D7%91%D7%9C%D7%99%D7%9E%D7%94-%D7%90%D7%95%D7%98%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%9E%D7%99%D7%AA

 

כניסות: 4551
קטגוריה: קידום תחבורה עידכון אחרון ב-שני, 12 דצמבר 2022 נכתב על ידי מנהל אתר