1.  

    א.    חשיבות שעון סלולרי עם חיישן הנפילה להצלת קשישים שנופלים לבד:

    1. נפילות של קשישים נפוצות, והנזק שנגרם להם כתוצאה מכך הוא הגורם העיקרי והמשמעותי לפגיעה באורח חייהם. בתקופה האחרונה יוצרו חיישני נפילה באביזרי לבוש (שעון, צמיד, תיליון) אשר שולחים הודעת התרעה על הנפילה לנמענים שמוגדרים (קרובי משפחה ו/או מוקד חירום). אך מוצרים אלו לוקים בשתי בעיות עיקריות:
      • אינם מספקים אבטוח מקיף בכל מקום (מקושרים אלחוטית בכמה עשרות מטרים לראוטר/רשת מקומית);
    2. הפתרון לכך הוא פשוט: ייצור שעון לא חכם, כלומר שאינו כולל מסך מגע עם יישומים ורכיבים שונים, אלא רק 3 רכיבים/פעולות אלו:
      • סים (עדיף אלקטרוני אך אפשר עם נאנו).
      • חיישן נפילה (כגון:ECG = Electrical Heart Monitor)
      • תכנות שליחה אוטומטית של מסרון לטלפונים של קרובי משפחה ו/או מוקד הצלה וכדומה במקרה של חלילה נפילה.
    3. שעון היד סלולרי עם חיישן נפילה עדיף על צמיד עם כפתור חירום או תליון עם חיישן הנפילה (כמו זה של 'יד שרה'), שכן אלו נחסרים בשני דברים חשובים אלו: כיסוי הקליטה מקומי (כמה עשרות מטרים מנתב יחידת הבסיס)[1]; לבישת מוצר שאינו רגיל (את השעון ניתן לתת לקשישים בתור שעון רגיל, ומי שחושש שהורהו יסרב, יכול אפילו לא לציין שאת העובדה שיש לשעון זה רכיב ותכונה נוספת זו).
    4. יתרון נוסף של שעון סלולרי עם חיישן נפילה הוא הודעה על תאונת דרכים ומיקומה. ראו בעניין זה דף באתר: הצעה לדיווח סלולרי של חיישני תאונה ברכבים.

    ב.     הדגמים הקיימים והרכיבים לשיפור לדגם רצוי:

    1. כעת בשוק ישנם ?? דגמים עיקריים (ועוד כמה בפיתוח)
      • Apple Watch Series 5-4: החיסרון העיקרי שלו[2] הוא שהוא מצריך הטענה יומית בשל המסך והאפשרויות החכמות הרבות שבו - פעולה שאינה נוחה.
    2. הרכיבים הנדרשים לשיפור בשעונים הסלולרים עם חיישני הנפילה:
      • מגבלת הגודל ואורך השימוש בסוללה. שיפור מרכזי של שעון זה יהיה טעינה אלחוטית מרחוק, דבר שבתהליכי אישור וצפוי להגיע לשוק בשנים הקרובות.[3]
      • כפתור לחיץ להפעלה ידנית (שכן ייתכן מקרה חירום שבו אין נפילה או שאינה משמעותית שתפעיל את החיישן).
    3. רכיבים נוספים להוספה שפחות חשובים:
      • חיישני בריאות לקשיש, כגון: ECG = Electrical Heart Monitor, רכיב גלוקומטר לסכרת.[4]
      • רכיב GPS לעזרה באיתור המיקום (היות וניתן לאתר את הקשיש לפי רכיב ה-GPS שמותקן בטלפון החכם הראשי שלו [ניתן להפעיל רכיב GPS בשליחת מסרון מרחוק] או במידע מהחברה הסלולרית[5] ו/או המשטרה של איכון השעון סלולרי – אין זה רכיב הכרחי (אם כי ודאי שכדאי להוסיף בעתיד GPS ככל שהסוללות החדישות יתחזקו ויספיקו);
    4. התכונות העיקריות שצריך להמשיך ולפתח ליעילות שעוני יד כאלו:
      • עידוד רשת סלולרית באמצעות א-סים: E-sim, ללא כרטיס פלסטיק, הקו מתחבר רק בתכנות במכשיר. אפשרות סלולרית נפתחה בישראל ופועלת בינתיים רק בפלאפון ובפרטנר, אך אינה משווקת ומתרחבת כדי שיצרני שעוני יד כאלו יכירו בביקוש כזה.
      • פיצוח חיישני נפילה: חיישני נפילה של שעון יותר מורכבים מחיישני הפילה של תיליון למשל, כיוון שהיד בתנועה יותרה רבה ומהירה מאשר אזור החזה (עליו תלוי התיליון). לכן צריך שרגישות החיישן תהיה גבוהה יותר, ומאידך אפשר לחברה עם מדדי הגוף – ומספיק שאם חלילה אין מדד גוף כמו דופק או לחץ דם – מיד תתבצע קריאת חירום בשעון.
      • התמקדות בשעוני יד חכמים שיכילו רק את הרכיבים הנצרכים לחירום והצלת הקשיש, ולא שעון חכם עם מסך מגע ואפליקציות שונות, שכן אלו מייקרות את השעון, מגדילות את נפחו וכובדו, וכן מבזבזות את אנרגית הסוללה שלו. המטרה ששעון כזה יהיה קל לייצור (הטכנולוגיה קיימת ונפוצה), קטן מימדים ובעל סוללה שתחזיק לכמה שבועות (רוב השעונים הדומים כוללים רמקול לשיחה, רכיב GPS ומסך מגע חכם - ולכן הסוללה שלהם מספיקה לכל היותר לימים בודדים).
      • יכולת סלולרית של מסרון SMS, וללא הכרח שתכלול גם שיחה סלולרית (מאותה סיבה של גודל וכובד),[6] והעיקר שחיישן הנפילה יתוכנת לשלוח מסרוני SMS התרעה לקרובים שהוגדרו מראש, ובו יכללו נתונים אלו.

    ג.      מוצרים דומים ובפיתוחעם חיישן נפילה אוטומטי או מתחום החירום וההצלה:

    1. https://www.owlytics.com מפרסמים כעת שעון שבפיתוח, אך אין פרטים כמה זמן תחזיק הסוללה שלו ואם תהיה לו תקשורת סלולרית.
    2. צמיד חכם של אסנס: חיישן נפילה, אך ללא סלולר (מתחבר לסמארטפון בבלוטוט), וחבל שאין בו גם שעון: http://www.itnews.co.il/news/product-updates/?p=18113
    3. samsung sos: לחיצה משולשת על כפתור ההדלקה בפלאפון סמסונג בדגמים החדשים שולחת מסרון עם מיקום GPS וצילום וידאו וקולי של 5 שניות.
    4. לחצני מצוקי באתר עזרים.
    5. לפני ואחרי הנפילה: מוצר זה ודומיו עוסקים בצמצום הנזק בדיעבד, לאחר הנפילה. מוצרי מניעה לנפילה מתפתחים לאחרונה,[7] והמוצר המוביל שסופג נפילה הינו חגורה שמתנפחת לכרית (כגון 'היפ הופ'), אם כי אינה נוחה ללבישה כל היום ואינה רלוונטית ברחיצה (שזה המקום המסוכן ביותר). מומלץ להכשיר יועצים שיגיעו לבתים של הקשישים (כפי שיש במרכזי יד שרה) וימליצו להם היכן כדאי להתקין ידיות משענת, מעקה, שטיחונים וכדומה (בעיקר בחדרי רחצה, ובה גם החלפת האמבטיה לרצפת גומי).

    הצעה זו מתעדכנת בדף זה.

     

    [1] כעת אסנס יש צמיד שמתחבת בקישורית בלוטוט' לסמארטפון, ובכך בעל כיסוי סלולרי מלא: http://www.itnews.co.il/news/product-updates/?p=18113 ואך למוצר זה חיסרונות אחרים: לא לכולם יש סמארטפון; גם למי שיש – אינו תמיד איתו; יש בעיות בחיבור בלוטוט' בהדלקה מחדש ותלוי גם בסוללת הסמארטפון; אין בו שעון.

    .

    [3] https://hwzone.co.il/main-tech/%D7%98%D7%A2%D7%99%D7%A0%D7%94-%D7%90%D7%9C%D7%97%D7%95%D7%98%D7%99%D7%AA-%D7%9E%D7%A8%D7%97%D7%95%D7%A7-%D7%9E%D7%A1%D7%AA%D7%91%D7%A8-%D7%A9%D7%99%D7%A9-%D7%93%D7%91%D7%A8-%D7%9B%D7%96%D7%94/

    https://www.geektime.co.il/wattup-approved-by-fcc/

    [4] ראו לאחרונה את גארדיאן קונקט.

    [5]  ראו פנייתי למשרד התקשורת בעניין.

    [6] עם זאת, כמובן שעדיף לבצע גם שיחה שבה יהיה ניתן לשמוע את הקשיש שנפל, ולנסות לברר מה מצבו, מיקומו וכו'.

    [7] B-shoe שפיתחה נעליים שתפקידן להגיב בתנועת נגד נטייה אחורה בזווית מסוכנת. בנוסף פעילות בשוק חברות שמייצרות מעין מגינים מרופדים סביב האזור המועד לשבר.

כניסות: 9815
קטגוריה: למען הקשישים עידכון אחרון ב-ראשון, 29 מרס 2020 נכתב על ידי עורך אתר חוק וצדק הדפסה דואל

באתר זה אין זכויות יוצרים: מותר להפיץ ללא צורך בציון המקור